Organizacione cjeline i sistem rada

Biblioteka se nalazi u Podgorici, Glavnom gradu Crne Gore, gdje inače živi blizu 30% ukupnog broja lica bez vida. Smještena je u Ulici Radosava Burića 9 na površini od 360 metara kvadratnih. Ima sedam radnika, raspoređenih u dva sektora: sektor opštih poslova i Bibliotečki sektor.

Biblioteka ima osnovno odjeljenje na površini od 35 metara kvadratnih i dodatno odjeljenje sa 34 metara kvadratnih. U ovim prostorijama se nakon obrade odlažu i čuvaju knjige na posebnim policama.

   

Odjeljenja knjiga na Brajevom pismu odvojena su od odjeljenja u kojima se nalaze knjige u zvučnoj tehnici; na CD-u u MP3 formatu i na audio-trakama.

Krajem 2007. i početkom 2008. godine opremljen je tonski studio Biblioteke za snimanje knjiga u digitalnom formatu a krajem 2009. montiran je još jedan, pomoćni studio.

Pribavljen je putem donacije i priručni Brajev štampač marke „Index 4x4 pro“ sa pratećom opremom. To je bila donacija lokalnog Saveza slijepih Kronoberi sa juga Švedske. Snimanje knjiga počelo je u Tonskom studiju Biblioteke u februaru 2008. godine.

Biblioteka raspolaže  konferencijskom salom, kapaciteta 50 mjesta,  u kojoj se realizuje književni i kulturni program i slični sadržaji.

Back to top