petak, 13 mart 2020 11:06

Novljanima izložba 3D eksponata ,,Ljepote Crne Gore na dlanu” na raspolaganju do 19. marta

Izložba pod nazivom “Ljepote Crne Gore na dlanu” otvorena je 12. marta u prostoru JU Gradskog muzeja ,,Mirko Komnenović” . Posjetioci mogu da pogledaju ili dodirom dožive kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti Crne Gore napravljene u 3D formatu.

Projekat Biblioteke za slijepe Crne Gore, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Evropske komisije i Savjeta Evrope obuhvata izradu 23 kulturna, turistička i istorijska objekta - znamenitosti Crne Gore u 3D formatu, koji su propraćeni audio vodičem na našem i engleskom jeziku, kao i kratkim tekstom na crnom tisku i na Brajevom pismu.

Direktorica Muzeja  i galerija Slavica Božović je naglasila da javne ustanove kao što su biblioteke i muzeji imaju određenu kulturološku odgovornost, tako da unapređenje međusobne saradnje ima širi društveni značaj. Ona je zahvalila prije svega direktoru Biblioteke za slijepe Božidaru Dendi i koordinatorki projekta Ivani Peruničić na ideji da ta javna ustanova, kao i grad Herceg Novi, budu u prilici da ponude publici ovako vrijedan i edukativan sadržaj.

Projekat iz kojeg je ova izložba i ponikla, ,,Ljepote Crne Gore na dlanu”, u konkurenciji od 84 projekta iz cijele Evrope, jedini je iz Crne Gore kojem su odobrena sredstva Evropske komisije i Savjeta Evrope, čime se kvalifikovao među najbolja ostvarenja iz oblasti kulturnog nasljeđa u Evropi. 

Božidar Denda, direktor Biblioteke za slijepe, kazao je da je želja projektnog tima prilikom konkurisanja  bila, prije svega, da ne samo osobama oštećenog vida nego  najširem krugu zainteresovanih učine jedan podsjetnik  na kulturno blago i vrijednosti turističkih i arheoloških lokaliteta, koji se nalaze tu pored nas.

 Savjetnica predsjednika Opštine Herceg Novi Tamara Vujović, prilikom otvaranja izložbe, naglasila je da se snaga jednog društva ogleda u tome koliko brine za osobe sa invaliditetom, kao i tome koliko je sposobno da umanji njihov  invaliditet i njegove posljedice po pojedinca, porodice i društvo.

Izbor motiva i znamenitosti karakterističnih za različite crnogorske regije, kao i multimedijalnost izložbe, privukli su pažnju publike svih generacija. Zainteresovani će biti u prilici da uživaju u ,,Ljepotama Crne Gore na dlanu” do 19. marta u galeriji Gradskog muzeja.

Back to top