ponedjeljak, 15 april 2019 06:18

Završen 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja - naša Biblioteka dobila dvije nagrade

Naša Biblioteka učestvovala je  na ovogodišnjem Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga gdje je dobila dvije nagrade. Sajam je  od 4. do 11. aprila održan u garažnom dijelu Delta city centra u Podgorici.

Među  izlagačima koji su ove godine učestvovali  na sajmu je bila i naša Biblioteka koja je na svom štandu predstavila vlastita najnovija izdanja u daisy formatu i na Brajevom pismu. Ovo je peto učešće na toj prestižnoj kulturnoj manifestaciji , što praktično predstavlja lijepu tradiciju i priliku da se široj kulturnoj javnosti predstave naš rad i dometi Biblioteke.

Ovogodišnji 14. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, nakon sedam dana bogatog programa koji slavi i populariše knjigu i čitanje, završen je svečanom ceremonijom uručivanja nagrada u više od deset kategorija. Žiri u sastavu prof. dr Siniša Jelušić, predsjednik i članice prof. dr Slavica Perović i mr Marina Vešović odlučivali su o nagrađenima.

Specijalna nagrada za doprinos nauci o književnosti dodijeljena je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, za trotomno izdanje Jevrema Bjelice “Ogledi o ruskoj književnosti XIX i XX vijeka“.Nagrada za kompletnu izdavačku produkciju, najbolji izdavač podijelili su Zavod za udžbenike Beograd i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.

Nagrada za izdavački poduhvat takođe je dodijeljena dva puta - Istorijskom institutu Univerziteta Crne Gore za djelo “Berlinski ugovor 1878” i Opštini Bar, odnosno manifestaciji Barski ljetopis za izdanje “Prvih trideset godina 1988-2017”. Nagradu za najbolju ediciju podijelili su izdavačka kuća “Naklada mate” za ediciju “Gospodarska misao” i izdavačka kuća “Dereta” za ediciju “XX vijek” koja je prisutna na srpskoj izdavačkoj sceni više od tri decenije.Nagrada za najbolju knjigu za djecu dodijeljena je Egoru Egorovu i Juriju Nečiporenku za knjigu “O živoj kući”. Nagrada za najbolje opremljeno umjetničko izdanje podijelili su JU Muzeji i galerije Budve i JU Narodna biblioteka Budve za monografiju „Jovan Ivanovic“Nagrada za najbolje opremljenu ediciju pripala je Narodnom muzeju Crne Gore za ediciju “Monografije”.

 Ove godine naša Biblioteka je dobila dvije nagrade, jedna je za dječije izdavaštvo a druga   nagrada za napredak u obrazovanju   “zbog svojih vrijednih ostvarenja zvučne knjige koje bukvalno mijenjaju živote onih koji ih slušaju, a u edukativnom smislu, bilo da se odnose na školski program ili su opšteg obrazovnog karaktera, nezamjenjivi su kako prema napravljenom izboru tako i prema aktuelnoj izvedbi i kvalitetu”, istakao je žiri u obrazloženju.

 

Back to top