Petak, 23 Februar 2018

20.10.2017. Naša Biblioteka na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

     Naša Biblioteka učestvuje na 62. Međunarodnom sajmu  knjiga koji se od 22. do 29. oktobra ove godine održava u Beogradu. I ovoga puta odazvali smo se ljubaznom pozivu kolega iz Biblioteke Saveza slepih Srbije Dr Milan Budimir da na njihovom štandu u hali 4 Beogradskog sajma knjiga budemo gosti i predstavimo neka od svojih izdanja u DAISY formatu i na Brajevom pismu. Tako će biti nastavljena saradnja naših biblioteka na sajamskim prezentacijama naših izdanja, započeta prošle godine. Pored toga biće obavljena i međubibliotečka razmjena u okviru koje treba da bude razmijenjeno po 50 naslova u audio formatu sa obje strane, što smo realizovali i nekoliko puta ranije. Naša Biblioteka ustupiće beogradskoj 50 knjiga u DAISY formatu a beogradska našoj isto toliko u digitalnoj MP3 formi.


    Učešće na beogradskom sajmu knjiga je veoma primamljivo jer se radi o prestižnoj kulturnoj manifestaciji na kojoj se svake godine pojavi više stotina izdavača iz Srbije i zemalja u okruženju kao i iz drugih evropskih i vanevropskih država. Iz Crne Gore na beogradskom sajmu tradicionalno izlaže više desetina izdavačkih kuća.
   Ove godine gost sajma je njemački jezik pa će posebno biti predstavljeno izdavaštvo u zemljama tog govornog područja, Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Lihtenštajnu. Beogradski sajam smatra se najvećim i najznačajnijim u ovom dijelu Evrope i svijeta pa je učešće na njemu od velikog značaja za svakog izdavača.
Slijedi tekst najave sajma sa portal B92.

   Austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović otvoriće u nedelju 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će do 29. oktobra pod sloganom "Ključ je u knjigama" okupiti blizu 500 direktnih izlagača, od kojih 50 iz inostranstva.
Počasni gost je nemački jezik, a programom "Četiri zemlje jedan jezik" predstaviće se Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštajn.

Posetiocima će biti predočeno oko 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, od čega 350 naslova premijerno.

    Zvezda ovogodišnjeg sajma biće nobelovka Herta Miler, a pored nje u okviru programa "Četiri zemlje jedan jezik" gosti će biti Marsel Bajer, Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorča, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer, Tereza Preauer, Valentin Grebner, Luc Ratenov, Katrin Regla.

   Najbolji početak programa počasnog gosta biće "Neobična geografija" 23. oktobra kada će ambasadori Nemačke, Austrije i Švajcarske Aksel Ditman, Johanes Ajgner i Filip Ge, kao i princ Stefan Lihtenštajnski u razgovoru sa piscem i bivšim ambasadorom Srbije u Beču Draganom Velikićem na zanimljiv način predstaviti svoje zemlje i kulturu.

   Na samom Sajmu, ali i na šest vansajamskih lokacija, zemlje počasni gosti pripremile su bogat, vrlo intenzivan i raznovrstan program. Piscu u fokusu Beogradskog sajma knjiga su Marsel Bajer i Jevgenij Vodolazkin.

   Različitim programima tokom Sajma biće obeleženo 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, 250 godina Filipa Višnjića, 125 godina od rođenja Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vek smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", pet decenija od izdavanja romana "100 godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Segment pod nazivom "Sećamo se" biće posvećen Borislavu Mihajloviću Mihizu, Nikoli Miloševiću, Stevanu Raičkoviću i Vladanu Desnici, dok će u okviru "Poduhvata” biti predstavljena izdanja "Istorija kineske civilizacije", kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića, "Napori Bosne i Hercegovine za oslobođenje i ujedinjenje” Pera Slijepčevića, "Politički spisi" Miloša Crnjanskog, "Gorski vijenac" - bokeljsko izdanje i "Kraljevo, jedan srpski topos".

     Dečji program pod nazivom "Nove igre pet petlića" odvijaće se u sali "Aleksandar Vučo" od čijeg rođenja se obeležava 120 godina, a dečji kutak biće i na štandu počasnog gosta.

    Razgovori na platou obuhvatiće tribine "Šta da radimo s ćirilicom?", "Njegoš i mi", "Ivo Andrić, sporovi i nesporne stvari", "Srbija i raspad Jugoslavije", "Vek genocida nad Srbima".

    Najavljen je i Festival literature evropskog Mediterana posvećen književnosti Kipra, dok program "Odjeci srpske književnosti" donose "Susret sa nemačkim slavistima" i "Srpsku književnost u Ukrajini".

Neprofitna izdavačka književnost biće tema programa "Izdavačke tačke", a kao i svake godine biće priređen čitav niz izložbi.

   Školski dan je 26. oktobra, porodični dani su 23. i 24. oktobra, nagrade Sajma biće uručene 26. oktobra, dok će poslednjeg dana manifestacije biti izvršena primopredaja "Otvorene knjige" ambasadoru zemlje koja će sledeće godine biti počasni gost.

Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

 

    Uporedo sa Beogradskim sajmom knjiga odvijaće se i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga.

Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Biblioteka za slijepe Crne Gore

Radosava Burića 9

81 000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt telefoni

Bibliotečki sektor:
+382 20 648 715

 Administracija:
+382 20 648 724

 Faks:
+382 20 648 724

Matični broj: 02469553

Žiro račun: 550-7338-88

Podgorička banka Societe Generale Group

Devizni račun: 907-55001-17  
(partija 00-519-0000054.9)

Podgorička banka Societe Generale Group

Radno vrijeme: pon–pet, 08:00–16:00

www.bzscg.net

 

Bibliotečki sektor:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Administracija:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.