Petak, 23 Februar 2018

05.09.2017.Konferencija o Brajevom izdavaštvu održana u Banja Luci

      Javna ustanova Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske uz podršku Ministarstva za civilne poslove Bosne i Hercegovine, a u sklopu realizacije odobrenog projekta iz oblasti Međunarodne kulturne saradnje za 2016. godinu, u periodu od 31.08. do 02.09.2017. godine bila je domaćin i organizator Međunarodne konferencije pod nazivom: „Izdavaštvo na Brajevom pismu na Balkanu, stanje i perspektive“. Naša biblioteka kao i više drugih iz regiona, uzela je učešće na ovom skupu koji je održan u prijatnoj atmosferi i dobrim uslovima za koje su se kolege iz Banja Luke potrudili da ih obezbijede.


      Organizator je glavni opšti cilj konferencije definisao kao unapređenje kvaliteta i kvantiteta izdavačke djelatnosti na Brajevom pismu dok su konkretni ciljevi bili:
 - jača međusobna saradnja i povjerenje između biblioteka za slijepe, izdavača na Brajevom pismu i drugih relevantnih faktora iz regiona sa zajedničkog jezičkog i govornog područja;
 - smanjenje troškova i povećanje transparentnosti i efikasnosti izdavačke djelatnosti na Brajevom pismu;
 - unapređenje specijalizovanog hardvera i softvera u vezi sa Brajevim pismom;
 - bolja informisanost vlada, relevantnih ustanova i drugih subjekata i osiguranje snažnije podrške (zakonodavno-pravno regulisanje, finansijsko-materijalna podrška).

      Konferencija je konstatovala zajedničke probleme u više oblasti kao što su loš ili nedovoljno razvijen sistem finansiranja programskih djelatnosti većine biblioteka, visoke cijene štampe na Brajevom pismu i proizvodnje knjiga u audio formi, neujednačen i neusaglašen koncept sistematike, nedostatak softverske podrške za jezike regiona, nedostatak odgovarajućih kadrovskih, tehničkih i finansijskih  pretpostavki za formiranje dostatnih i funkcionalnih odjeljenja za Brajevu štampu u većini biblioteka.
      Pokrenuta je inicijativa da se upotreba  Brajevog pisma zakonski utemelji i ojača, da se izvidi mogućnost zajedničkog nastupa prema proizvođačima softvera za štampu radi obezbjeđivanja servisa podrške za naše jezike i razmatranje ideje o zajedničkoj projektnoj aplikaciji prema fondovima Evropske unije za prekograničnu i bilateralnu saradnju u oblasti kulture na nivou Balkanskog regiona.
      Bilo je riječi i o nizu drugih pitanja koja nisu direktno vezana za temu konferencije ali su u praksi tijesno skopčana sa njom kao što su neostvareno ili nedovoljno ostvareno pravo na pristup informacijama lica oštećenog vida zbog nedostatka knjiga u pristupačnoj formi, što dalje uslovljava nizak ili ograničen stepen kvaliteta obrazovnih programa, zapošljavanja i socijalne integracije tih lica uopšte.
      Konferencija je zaršena u subotu, 2. septembra poslije dva dana rada i predstavlja prvi regionalni skup organizovan sa tom temom. Želja učesnika je da sličnih skupova bude još i da se na njima  razmjenjuju znanja, informacije i iskustva kako bi se kroz taj živi proces došlo do dobrih i upotrebljivih rješenja primjenljivih u praksi na korist kako biblioteka i bibliotekara tako i korisnika tj. čitalaca kojih je na zajedničkom jezičkom prostoru Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, kako se procjenjuje  oko 25 000.

 

 Učesnici konferencije u Banja Luci za stolom

Učesnici konferencije  u Banja Luci

Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Biblioteka za slijepe Crne Gore

Radosava Burića 9

81 000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt telefoni

Bibliotečki sektor:
+382 20 648 715

 Administracija:
+382 20 648 724

 Faks:
+382 20 648 724

Matični broj: 02469553

Žiro račun: 550-7338-88

Podgorička banka Societe Generale Group

Devizni račun: 907-55001-17  
(partija 00-519-0000054.9)

Podgorička banka Societe Generale Group

Radno vrijeme: pon–pet, 08:00–16:00

www.bzscg.net

 

Bibliotečki sektor:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Administracija:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.