Petak, 23 Februar 2018

31.07.2017. Naša Biblioteka na 15.Međunarodnom sajmu knjiga u Herceg Novom

         Tradicionalna književna manifestacija Međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige”  održana je 15. put, u periodu 21.-28. jula 2017. godine u Herceg Novom. Organizatori, Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, i ovog puta osmislili su kvalitetan i raznovrstan program. Naša Biblioteka je i ove godine imala svoj štand na sajmu.

        Svečano  otvaranje  “Trga od knjige” bilo je posvećeno  jubileju, 170 godina od objavljivanja prvog izdanja Gorskog vijenca u Beču, 1847. godine. Sajam je besjedom “Čitanje je življenje još jednog života” otvorila prof. dr Sonja Tomović Šundić. Nakon toga, održano je predavanje “Njegoš – pjesnik i mislilac”.

       Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti imali su mogućnost da na jednom mjestu, Trgu Herceg Stjepana (Belavista), sagledaju aktuelnu izdavačku produkciju, obogate privatne kolekcije novim naslovima i prisustvuju predstavljanju knjiga različitih žanrova i tematike, uz kvalitetan muzičko-dramski prateći program.
Pored renomiranih izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, na Trgu od knjige izlažu i distributeri, antikvari i Biblioteka za slijepe Crne Gore, ukupno 35 izlagača.
       Završno veče 15. Međunarodni sajam knjiga "Trg od knjige" otvorili su Nikola Nikolić i Jelena Krsmanović, književni kritičar, predstavljanjem nove Nikolićeve knjige, Atakama.

      Drugi program je bio posvećen poeziji Božidara Boba Dende, koji je svom rodnom gradu posvetio naslov zbirke pjesama, Jednoj uspomeni na Herceg Novi . O knjizi je, pored autora, govorio književni kritičar Vlatko Simunović.
Dodjelom plaketa za izdavački poduhvat godine, najbolju ediciju, najljepšu knjigu i za najljepšu dječiju knjigu,  završen je 15. Međunarodni sajam Trg od knjige koji se ove godine održavao pod motom “Čitanje je življenje još jednog života”.
Tročlani žiri u sastavu: prof. dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović dodijelio je plaketu za izdavački poduhvat godine izdavačima „Obodsko slovo“ - Podgorica i „Štampar Makarije“ - Beograd za knjigu „Vojo Stanić: slike-paintings“, čiji je priređivač Niko Martinović.

        Za najbolju ediciju proglašeni su  „Horizonti“ izdavača „Akademska knjiga“ iz Novog Sada.  Žiri je naveo da su “knjige objavljene u ediciji „Horizonti“ književno-istraživačkog i teorijskog karaktera, pa spadaju u kategoriju visoko intelektualnog stvaralaštva, kakvo se kod nas nedovoljno njeguje i podstiče. Prema ocjeni žirija plaketu za najljepšu knjigu zaslužio je izdavač „Geopoetika“ iz Beograda za knjigu „Muzej prepiske: lična pisma koja bi trebalo da pripadaju svima“ Šona Ašera.

Za dječju knjigu godine proglašena je knjiga „Krokodil peva“  Vesne Aleksić u izdanju „Kreativnog centra“ Beograd.


15. Međunarodni sajam knjiga “Trg od knjige”  2017. završen je koncertom hercegnovske grupe Boka band.

Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Nema slika
Biblioteka za slijepe Crne Gore

Radosava Burića 9

81 000 Podgorica

Crna Gora

Kontakt telefoni

Bibliotečki sektor:
+382 20 648 715

 Administracija:
+382 20 648 724

 Faks:
+382 20 648 724

Matični broj: 02469553

Žiro račun: 550-7338-88

Podgorička banka Societe Generale Group

Devizni račun: 907-55001-17  
(partija 00-519-0000054.9)

Podgorička banka Societe Generale Group

Radno vrijeme: pon–pet, 08:00–16:00

www.bzscg.net

 

Bibliotečki sektor:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Administracija:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.